Wix tarafından Velo'yu Kullanma Yeni Başlayanlar Kılavuzu

Wix tarafından Velo'yu Kullanma Yeni Başlayanlar Kılavuzu

Velo, kıvrımlı bir Wix ürünüdür. Wix, web’deki en popüler geliştirme platformlarından biridir. Tasarımcıların (ve averaj bir internet sayfası sahibinin) tek bir kod satırı yazmadan şaşırtıcı internet sayfaları oluşturmasına izin verir.

Velo ile Wix, kullanıcı tabanını geliştiricileri de kapsayacak şekilde genişletiyor. Velo, kullananların kod kullanarak mükemmel internet sayfaları oluşturmalarını elde eden tam yığınlı bir geliştirme platformudur. Velo’yu kullanmak için bilmenizde fayda olacak tek programlama dili JavaScript’tir. Platform çağdaş JavaScript özelliklerini destek sunar ve NodeJS tabanlı bir sunucu tarafı sistemi kullanır.

Bu makalede, Velo’nun benzersiz özellikleri ve bunların iyi mi kullanılacağı hakkında data edineceksiniz.

Velo’nun Geliştirici Özellikleri

Velo geliştirme platformu, geliştiricilerin JavaScript kodu yazmasına ve değişimleri gerçek zamanlı olarak görmesine olanak elde eden yerleşik bir IDE’ye haizdir. Velo bir NodeJS sunucusunda çalışır, bu da bir geliştiricinin npm paketlerine ve öteki geliştirici araçlarına erişimi olduğu anlamına gelir. Bu geliştirici özellikleri şunlardır:

  • Bir web sayfasında hususi düzenler ve etkileşimler oluşturma kabiliyeti.
  • Veritabanında koleksiyon oluşturma kabiliyeti.
  • Web siteniz için hususi API’ler oluşturma kabiliyeti.

Velo Kullanarak Web Sitesi Oluşturma

Velo’yu kullanmak için ana internet sayfasına gitmeniz gerekir. Oraya vardıktan sonrasında, yeni bir proje başlatma seçeneğini belirleyin. Bu, oluşturmak istediğiniz internet sayfası türünü seçmeniz ihtiyaç duyulan geleneksel Wix sitesi oluşturma sürecinden geçecektir. Kendi başına yada Wix ADI yardımıyla bir şablon seçebilirsiniz.

Şablonunuzu düzenleme seçeneğini seçtikten sonrasında aşağıdaki kullanıcı arabirimi şeklinde bir şey görürsünüz:

Velo'nun editörü

Yukarıdaki görüntünün solunda, web sitenizdeki tüm sayfalara bağlı çeşitli JavaScript dosyalarına erişmenizi elde eden internet sayfası yapısı kenar çubuğu vardır. Şu anda seçili olan sayfa giriş sayfasıdır ve yukarıdaki görüntünün altına bakarsanız, HOME.js dosyasının içeriğini görüntüleyen bir kod düzenleyicisi görürsünüz.

Hususi Seviye Yapısı ve Etkileşimleri Oluşturma

Bu yazı için seçilen şablon çevrimiçi sıhhatli yaşam mağazasıdır. Bu web sitesinin ana sayfasında, aşağıdaki resimde görebileceğiniz bir “en popüler” vardır:

Web sitesi şablonu en popüler bölüm

Sadece, bu bölüm için değişik bir başlık kullanmak istiyorsanız, aşağıdaki kodu HOME.js dosyasına ilave ederek Velo düzenleyicisinde bunu başarabilirsiniz.

HOME.js Dosyası

$w.onReady(function () {
$w('#text20').text = 'TRENDING ITEMS'
});

Yukarıdaki kod “en popüler” başlığı “trend öğeler” olarak güncelleyecek ve Velo arayüzünün sağ üst kısmındaki önizleme düğmesine tıklayarak bu güncellemeyi görüntüleyebilirsiniz. Uygun bölümdeki giriş sayfasında, aşağıdaki çıktı şeklinde bir şey görmeniz gerekir:

Web sitesi trend öğeleri bölümü

Velo’nun Veritabanıyla Emek harcama

Bir çok dinamik web sitesinin, türe bağlı olarak verileri değişik şekilde depolayan bir veritabanı vardır. Velo, verilerini merkezi veritabanındaki koleksiyonlarda depolar. Bu veritabanına erişmek için Velo’nun geliştirici arabiriminin solundaki satır ve sütunlar tablosuna gitmeniz gerekir.

Velo'nun veritabanı

Yukarıdaki resimden de görebileceğiniz şeklinde, her Wix şablonu web sitesinin türüne bağlı olarak bazı varsayılan koleksiyonlarla beraber gelir. Bu yazı için seçilen internet sayfası şablonu bir sıhhatli yaşam mağazasıdır. Bu yüzden, öğelerinizle kolayca değiştirebileceğiniz bir varsayılan ürün koleksiyonuna haizdir.

İlgili: Wix ile Ustalaşmış Bir Çevrimiçi Varlık Iyi mi Yapılır

Sadece, koleksiyonunuzu sıfırdan oluşturmak istiyorsanız, bu seçeneğe de haizdir.

Velo veritabanınızda yeni bir koleksiyon oluşturmak için farenizi “içerik koleksiyonları” bölümünün üstüne getirmeniz yeterlidir ve metnin sağında bir artı simgesi görünecektir.

Yeni koleksiyon oluşturma

Yukarıdaki resimdeki yeni koleksiyon seçeneğine tıklanın, aşağıdaki koleksiyon oluşturma formunu oluşturur:

Koleksiyon formu

Bir koleksiyon adı sağlamak ve oluştur düğmesini tıklatmak sizi aşağıdaki içerik yöneticisi sayfasına götürür:

Velo'nun içerik yöneticisi sayfası

Yukarıdaki içerik yöneticisi sayfasından, ilgili artı simgelerini kullanarak ürün koleksiyonunuzu doldurmaya başlayabilirsiniz. Sadece koleksiyonunuza ürün eklemeye başlamadan ilkin uygun alanları oluşturmanız gerekir.

Yukarıdaki içerik yöneticisi sayfasına bakın; şu anda bir alanı vardır : başlık. Her koleksiyonun haiz olması ihtiyaç duyulan birincil alan (yada benzersiz tanımlayıcı) olduğundan bu alanı silemezsiniz. Sadece, ürün adı yada kimlik şeklinde daha uygun bir başlık verebilirsiniz.

Koleksiyonunuzdaki varolan bir alanın adını değiştirebilmek için söz mevzusu alana tıklamanız yeterlidir ve birkaç seçenek görürsünüz.

Alan başlığı seçenekleri

Yukarıdaki resimde görebileceğiniz özellik seçeneğini seçmek aşağıdaki açılır formu oluşturur:

Velo'nun başlık alanı özellikleri bölümü

Yukarıdaki açılır biçim, “alan adı” etiketli metin alanına istediğiniz başlığı girip kaydet’i tıklatarak alan adını değiştirmenize olanak tanır.

Yeni Alan Ekleme

Koleksiyonunuza yeni bir alan eklemenin iki yolu vardır. İlk seçenek, koleksiyondaki mevcut başlığın sağındaki artı simgesini tıklatmaktır. Bu yöntem aşağıdaki formu oluşturur:

Simgeli yeni alan ekleme

Yeni alan formu bir alan adı, bir alan anahtarı (kodunuza tümleştirmek için) ve bir alan türü sağlamanıza olanak tanır. Alan türü aşağıdakilerden biri olabilir:

  • Metin
  • Fotoğraf
  • Boolean
  • Sayı
  • Tarih ve Saat
  • Saat
  • Varlıklı Metin
  • Referans
  • Çoklu Müracaat
  • URL

Koleksiyonunuza yeni bir alan eklemenin ikinci yolu, “gizli saklı alanlar” kısmına tıklayıp açılır alan listesinden “Alan Ekle” seçeneğini seçmektir. Aşağıdaki fotoğraf şeklinde bir şey görmelisiniz:

Alan ekle seçeneği

Koleksiyona Unsur Ekleme Koleksiyonunuza yeni bir unsur eklemek için içerik Yöneticisi sayfasının sağındaki “Unsur Ekle” düğmesini yada alan başlıklarının altındaki artı işaretini tıklatabilirsiniz. koleksiyonunuza ilk öğenizi ilave ettikten sonra şu şekilde görünmelidir:

Koleksiyona öğe ekleme

Artık yukarıdaki yöntemlerden birini kullanarak koleksiyonunuza mümkün olduğunca oldukça unsur ekleyebilirsiniz. Sadece, web sitenizi herhangi bir koleksiyonla güncellemek için ilkin siteyi yayınlamanız gerekir.

Velo’yu Coşku Verici Icra eden Nedir

Artık Velo IDE’deki JavaScript kodunu kullanarak web sitenizi iyi mi özelleştireceğinizi biliyorsunuz ki. Velo veritabanında istediğiniz kadar unsur içeren hususi koleksiyonlar da oluşturabilirsiniz. Sadece Velo’nun en iyi yanı, npm paketlerini içe aktarma ve kullanma kabiliyetidir.

Yorum Yap
0 Yorum yapan