PostgreSQL Nedir ve Programlama Projelerinizi Nasıl Geliştirebilir?

PostgreSQL Nedir ve Programlama Projelerinizi Nasıl Geliştirebilir?

Birçok veritabanı türü vardır, sadece İlişkisel ve NoSQL ötekilerden daha yaygındır. İlişkisel veritabanları çoğu zaman bir yada daha çok ilişkili tablodaki verilere erişmek için SQL(Yapılandırılmış Sorgu Dili) kullanır. PostgresSQL en yaygın ilişkisel veritabanı sistemlerinden biridir.

Sadece PostgreSQL niçin bu kadar popüler ve iyi mi çalışıyor? Programlama projenizi iyi mi geliştirebilir? Bu makalede öğreneceksiniz.

PostgresqL nedir?

PostgreSQL, parasız, açık kaynaklı, nesne yönelimli bir ilişkisel veritabanı yönetim sistemidir (ORDBMS). Veri oluşturmak, okumak, güncelleştirmek ve silmek için SQL kullanır.

Nesne yönelimli olduğundan, PostgreSQL programcıların daha karmaşık sorgular çalıştıran işlevler oluşturmasını kolaylaştırır. Benzersiz özelliklerinden biri, içindeki bir model nesnesinin, özniteliklerinden herhangi birini kaybetmeden üst nesnenin özelliklerini devralabilmesidir.

Bu, yeni bir tabloya varolanların özelliklerini (sütunlarını) atayabileceğiniz ve üzerine benzersiz tablo öznitelikleri ekleyebileceğiniz anlamına gelir. Bundan dolayı, uygulamanızın yapısını basitleştirmek ve her birimi daha iyi bağlamak için iç içe geçmiş modeller geliştirme esnekliği sağlar.

PostgreSQL, fazlaca sürümlü eşzamanlılık denetimi (MVCC) isminde olan benzersiz bir yerleşik özellik kullanarak veritabanı yazma ve okumalarını aynı anda da işleyebilir. İlişkisel veri türlerini desteklerken, ilişkisel olmayan türleri de verimli bir halde sorgular. Bu öteki birkaç RDBMS’nin yapmış olduğu bir şey.

PostgreSQL Uygulamaları

PostgreSQL, karmaşık modelleri basitleştirmek için birçok yerleşik özellik sunar. Bu, uygulamalarına modern yazılım geliştirmede mühim bir destek verdi. İstatistik ve Veriler’den edinilen bilgilere gore, en süratli büyüyen veritabanı motorlarından biri. Sıralamaları, 2021’deki en popüler 50 veritabanı içinde dördüncü sıraya yer aldı.

İlgili:Yeni Başlayanlar için Temel SQL Komutları Hile Sayfası

PostgreSQL endüstriyel sistemlerde, kurumsal uygulamalarda, bilimsel veri hesaplamasında, mobil uygulamalarda ve daha birçok uygulamada uygulamalar görmüştür. Bunu benimseyen en iyi şirketlerden bazıları Apple, Instagram, Skype ve Reddit’tir.

PostgreSQL, etkisinde bırakan topluluk desteğini tamamlayan fazlaca çeşitli uygulamalara haizdir. Bu, normal olarak, uygulamanızı meydana getirmeye uygun herhangi bir teknoloji yığınıyla eşleştirirken yalnız olmadığınızı ve karanlıkta kalmayacağınızı gösterir.

PostgreSQL Öteki SQL Veritabanlarından Iyi mi Daha İyi?

Başka bir SQL veritabanından PostgreSQL’ye geçiyorsanız, derhal bir fark fark etmeyebilirsiniz. Sadece bazı mühim özellikler PostgreSQL’i MySQL, MariaDB ve SQL Server benzer biçimde öteki SQL tabanlı veritabanlarından öne çıkarır.

İlgili:Ubuntu’da PostgreSQL Iyi mi Kurulur ve Yapılandırılır

PostgreSQL’den kazanmış olduğunuz bazı özelliklere bir göz atalım.

1. ASİt Uyumu

MySQL ve üçüncü taraf kitaplıklara bağımlı öteki veritabanlarının aksine, PostgreSQL ACID (Atomiklik, Tutarlılık, Yalıtım ve Dayanıklılık) protokolüyle tamamen uyumludur. Bu, hatalardan yada ağ kesintilerinden bağımsız olarak veri bütünlüğünü doğrular ve yedekler. ACID uyumluluğu, PostgreSQL’yi kurumsal uygulamalar, e-ticaret ve dayanıklılığın koşul olduğu uygulamalar için uygun bir seçenek haline getirir.

2. Oldukca Sürümlü Eşzamanlılık Kontrolü (MVCC)

MVCC, kullananların aynı anda veri yazmasını ve okumasını mümkün kılan PostgreSQL’nin benzersiz bir özelliğidir. Bu tür bir denetimi öteki SQL veritabanlarıyla sürdürmek mümkündür, sadece çoğu zaman başka bir teknoloji kullanmadan zor olsa gerek.

Mesela MySQL yalnızca InnoDB, Archive yada Falcon ile eşleştirildiğinde MVCC’yi destek sunar. 2005 sürümüyle süregelen SQL Server’da artık bir anlık görüntü özelliği vardır. Sadece bu birçok eksi ile beraber gelir ve PostgreSQL’nin MVCC uygulamasından daha azdır. Bundan dolayı, uygulamanızın süratli ve eşzamanlı okuma / yazma erişimine ihtiyacı var ise, PostgreSQL muhteşem bir seçimdir.

3. Hususi ve Genişletilebilir Sorgular

Hususi sorgularla yaratıcı olmanızı elde eden bir veritabanı denemeye kıymet. Hakikaten de, bu davranış PostgreSQL’nin nesne yönelimli doğasını tamamlar. Modeliniz karmaşık olsa bile, veritabanı sorgularını hususi işlevlerle genişletebilirsiniz. Bu, verileri uygulamanızın modeline uygun belirli şekillerde sorgulamayı kolaylaştırır.

İlgili:PostgreSQL ve MySQL: Veritabanı Araçlarını Anlama

4. Kapsamlı Veri Türü Desteği

Nesne yönelimli yapısı sebebiyle PostgreSQL ile herhangi bir veri yapısını yazabilir ve okuyabilirsiniz. JSON (JavaScript Nesne Vizyonu), BSON (İkili JavaScript Nesne Vizyonu), geometrik ve temel türler dahil olmak suretiyle hususi, yapılandırılmış ve ilişkisel olmayan veri türlerini destek sunar. Gelecekteki ihtiyaçlarınız ne olursa olsun, PostgreSQL’nin veri ölçeklendirme işini yürüteceğinden güvenilir olabilirsiniz.

5. İnanılmaz Topluluk Desteği ve Kapsamlı Dokümantasyon

PostgreSQL size bir başlangıç sağlamak için detaylı belgelere haizdir. Ve sıkışıp kalsanız bile, bugün en fazlaca kullanılan veritabanlarından biri olduğundan, geniş topluluğunun yardımıyla beladan kurtulabilirsiniz.

6. SQL Standartlarına Uygunluk

PostgreSQL, öteki SQL veritabanlarından daha çok Amerikan Ulusal Standartlar Enstitüsü (ANSI) ve Internasyonal Standardizasyon Örgütü (ISO) tarafınca belirlenen standartlara uygundur. Bundan dolayı, elde edilebilir en iyi veritabanı standartlarını kullanarak programlama projenizi oluşturduğunuzdan güvenilir olabilirsiniz.

PostgresqL ile programlama projenizi geliştirin?

PostgreSQL’nin esnek doğası ve benzersiz gelişmiş özellikleri, uygulamanızın performansını artırmaya ve ölçeklenebilirlik için optimize etmenize destek olabilir. PostgreSQL’e aşina değilseniz endişelenmeyin; Almak kolay.

Yorum Yap
0 Yorum yapan