Linux için En İyi 10 IDE ve Kod Editörü

Linux için En İyi 10 IDE ve Kod Editörü

Bir internet sayfası yada yazılım geliştirmek istiyorsanız, kodunuzu yazmak ve önizlemek için bir uygulamaya ihtiyacınız olacaktır. Kod düzenleyicileri ve Tümleşik Geliştirme Ortamları yada kısa bir süre için IDE devreye girer.

Her neyse ki, Linux bu kategorilerde sizin için birçok seçeneğe haizdir. Beğendiğinizi seçebilmeniz için iki ayrı uygulama sıralaması derledik.

Kod Düzenleyicisi ile IDE Arasındaki Fark

Kod düzenleyicisi, kod yazmak ve düzenlemek için bir metin düzenleme arabirimi sağlar. Kodunuzun okunabilirliğini ve yönetimini geliştirmek için temel düzenleme ve biçimlendirme özellikleri sunar. Bu uygulamalar çoğu zaman gelişmiş özelliklerden ve yapılandırmalardan yoksundir.

Kod düzenleyicisi kullanmanın mühim bir yararı, bir IDE’den fazlaca daha hafifçe olmasıdır. Birçok kod düzenleyicisi, bir çok programlama dili için derleme, hata ayıklama ve destek benzer biçimde özellikler de sağlar.

IDE, karmaşık yazılım geliştirmek için araçlar elde eden bir yazılım geliştirme ortamıdır. Geliştirme döngüsünde ihtiyaç duyulan bir düzenleyici, hata ayıklayıcı ve derleyici benzer biçimde çeşitli araçlar sunar.

Değişik IDE’ler, belirli projeler için uygun değişik özellikler ve yapılandırmalar sağlar. IDE’ler editörlerden fazlaca daha gelişmiştir ve bir kod düzenleyicisinde bulamayacağınız özellikler sunar.

Linux için En İyi Kod Editörleri

Linux için mevcut en iyi kod editörlerinden altısına göz atalım.

1. Visual Studio Kodu

Visual Studio Code, programcılar için bir kod metni düzenleyicisidir. Bu uygulama, IDE benzeri özellikler de sunmuş olduğu için gelişmiş bir kod editörüdür. Geliştirici desteği ve hafifçe yapılandırması programcılar içinde büyük popülerlik kazanmıştır.

Uygulama, programlama dilleri için daha çok özellik ve destek ekleyen tonlarca uzantı sağlar. VS Code’un kullanışlı bir özelliği Git ile iyi entegrasyonudur.

Visual Studio Code açık kaynak kodludur ve hepimiz için parasızdır. Her büyük Linux dağıtım, Windows ve macOS için kullanılabilen bir platformlar arası uygulamadır. Sadece, sürüm denetimi özelliklerini kullanmak için Git’i VS Code ile beraber yüklemeniz gerekebilir. Visual Studio Code’un Linux’a iyi mi yükleneceği hakkında bir düşünce almak için bu öğreticiye bakın.

İndirmek: Visual Studio Kodu (Parasız)

2. Yüce Metin

yüce metin

Yüce Metin, Linux da dahil olmak suretiyle çeşitli platformlar için kullanılabilen eski, tanınmış bir kod editörüdür. GPU oluşturma kanalıyla gelişmiş performans sunar.

Bu uygulama başlangıçta bir kod editörü olarak başlatıldı, sadece zaman içinde bazı IDE benzeri özellikler sundu. Mini harita, çoklu seçim, hususi parçacıklar, kod girintisi ve yapılar vasıtasıyla otomatik dosya türü tanıma benzer biçimde çeşitli özellikler sunar.

Yüce Metin indirmek ve kullanmak parasızdır. Tüm platformlar için kullanılabilir ve editörün işlevselliğine katkıda bulunan eklentileri de destek sunar.

İndirmek: Yüce Metin (Parasız)

3. Atom

Atom Ana ekranı

Atom, GitHub topluluğu tarafınca geliştirilen programcılar için bir metin editörüdür. Son aşama özelleştirilebilir ve yapılandırmalarınızı eklemenize izin verir. Atom’a çeşitli eklentiler de ekleyebilirsiniz ve uygulama birçok programlama dilini destek sunar.

Bu kod düzenleyiciyi değişik temalarla da kişiselleştirebilirsiniz. Atom hafiftir ve RAM’de kolaydır. Atom tamamen parasız ve açık kaynaklıdır ve Ubuntu ve Arch Linux dahil olmak suretiyle tüm büyük Linux dağıtımları için kullanılabilir.

İndirmek: Atom (Parasız)

4. Köşeli Ayraçlar

Köşeli Ayraçlar - Giriş

Köşeli Ayraçlar, bazı temel IDE benzeri özelliklere haiz bir kod düzenleyicidir. Bir web geliştiricisiyseniz Brackets sizin için muhteşem bir seçimdir. Oldukça hafifçe fakat sağlam.

Uygulama, web uygulamaları için uygulama önizlemelerini gerçek zamanlı olarak tasarlamanıza ve görmenize olanak tanır. Lüzumlu kodda bir pencere açmaya müsaade eden satır içi bir düzenleyiciye haizdir.

Köşeli ayraçlar açık kaynaklıdır ve hepimiz için parasızdır. İyi bir cemiyet desteğine de haizdir, bu yüzden güvenilir olun, tüm sorunlarınıza süratli çözümler elde edersiniz.

İndirmek: Köşeli Ayraçlar (Parasız)

5. Komodo Düzenlemesi

Komodo Edit, programcılar ve web geliştiricileri için fazlaca dilli bir kod editörüdür. Çoğu zaman IDE’lerde bulunan bazı temel hata ayıklama ve sınama özellikleri sağlar.

Uygulama, sözdizimi hatalarının kaldırılmasını elde eden iyi suni zeka destekli kod zekasına haizdir. Ek olarak Git benzer biçimde sürüm denetim sistemlerini de destek sunar. Uygulamayı süper şarj etmek için çeşitli uzantılar mevcuttur. Fakat bazılarına para ödeniyor.

Komodo Edit, temel özelliklerini bireyler için ücretsiz bir şekilde sunmaktadır. Sadece, gelişmiş özelliklere haiz Ekip ve Kurumsal sürümleri abonelik gerektirir. Bağımsız bir geliştiriciyseniz IDE sürümünü ücretsiz bir şekilde da indirebilirsiniz.

İndirmek: Komodo Edit (Parasız, Premium sürüm mevcuttur)

6. Geany

Geany - Anasayfa

Geany, programcılar için başka bir Linux kod editörüdür. Hafifçe ve temiz kullanıcı arayüzü ile performansa odaklanır.

Giriş düzeyi IDE olarak da kullanabilirsiniz, sadece başlangıçta bir kod düzenleyicisi olarak geliştirilmiştir. Uygulama sözdizimi vurgulama, eklentiler ve uzantılar, kod navigasyonu, proje yönetimi ve daha fazlası benzer biçimde bazı iyi özellikler sunar.

Geany parasız bir uygulamadır. Resmi internet adresinden, GitHub deposunu klonlayarak yada üçüncü taraf internet sayfalarını kullanarak yükleyebilirsiniz. Ek olarak arayüzü kişiselleştirmek için birden fazla tema indirmeye izin verir.

İndirmek: Geany (Parasız)

Linux için En İyi Kimlikler

İşte Linux makinenize indirebileceğiniz en iyi IDE’lerden dördü.

1. IntelliJ IDEA

IntelliJ IDEA, yazılım geliştirme için tonlarca kuvvetli özelliğe haiz Java ve Android geliştiricileri için popüler bir IDE’dir. Senelerdir bir sanayi standardı olmuştur.

Uygulama, kod yazma çabalarınızı azaltan akıllı bir kod zekası algoritmasına haizdir. Ek olarak sözdizimini algılar ve hataları verimli bir halde oluşturur.

IntelliJ IDEA’nın iki sürümü vardır: Ultimate ve Community. Tüm Android ve Java özellikleri Topluluk sürümünde ücretsiz bir şekilde kullanılabilir. Sadece, web geliştirme ve bazı gelişmiş özellikler, parasız olmayan Ultimate sürümünü gerektirir.

İndirmek: IntelliJ IDEA (Parasız, Premium sürüm mevcuttur)

2. Tutulma

Eclipse kuvvetli bir Java geliştirme IDE’dir. Muhteşem geliştirici desteğine haizdir ve kutudan çıkarak istikrarlı performans sunar. Uygulama, ön uç geliştirme özellikleri sunan en gelişmiş IDE’lerden biridir.

Eclipse iyi bir dil desteğine haiz. C, C++, COBOL, Fortran, Haskell, JavaScript, PHP, Perl, Python, R, Ruby, Ruby on Rails ve Scheme kodlamak için kullanabilirsiniz.

Eclipse parasız ve açık kaynaklı bir IDE’dir. Ek olarak kurumsal özellikler sunan bazı gelişmiş sürümleri vardır.

İndirmek: Tutulma (Parasız)

3. Apache NetBeans

Apache NetBeans yazılım geliştirme için süratli ve kuvvetli bir IDE’dir. İyi bir topluluk desteğine haizdir ve çeşitli dillerde kod yazmak için kullanabilirsiniz.

Uygulama yazılım ve web geliştirme araçları sağlar. Yeni özelliklere uyarlanabilirliği çoğaltmak için birden fazla eklentiye haizdir. Ek olarak, ön uç geliştirme için GUI tabanlı tasarım araçları da sunar.

Apache NetBeans açık kaynaklı bir projedir ve kullanımı parasızdır. NetBeans’i yüklemeden ilkin makinenizde JDK’nın yapılandırılması gerekebilir.

İndirmek: Apache NetBeans (Parasız)

4. Lüfer

Lüfer - Ana

Lüfer bir kod editörü olarak başladı, sadece şimdi bazı sağlam IDE özelliklerine haiz. Web geliştiricileri ve tasarımcıları için en uygun olanıdır.

Uygulama, etiketlerin otomatikman tamamlanmasını, girintiyi, kuvvetli aramayı ve harici programlarla entegrasyonu sunar. Ek olarak HTML, CSS, Java, Python, C++, C ve daha fazlası benzer biçimde bir çok dili destek sunar.

Lüfer parasız ve açık kaynak kodludur. Tüm platformlar için kullanılabilen bir platformlar arası uygulamadır.

İndirmek: Lüfer (Parasız)

Bu Uygulamaları Kullanarak Bir Sonraki Büyük Başyapıtınızı Geliştirin

Muhteşem bir kod editörü ve IDE üstünde çalışmak, web ve yazılım geliştirmenin anahtarıdır. Yukarıda belirtilenler sanayi standardı IDE’ler ve editörlerdir.

Tercihinize nazaran görünüm, performans, hafıza tüketimi yada disk alanı kullanımı benzer biçimde uygun bir uygulama seçebilirsiniz. Her uygulamanın bazı benzersiz özellikleri vardır, bundan dolayı hangisinin gideceğine karar vermeden ilkin birkaç tanesini kontrol etmek en iyisidir.

Yorum Yap
0 Yorum yapan