Golang Bugün Öğrenmeye Değer mi?

Golang Bugün Öğrenmeye Değer mi?

Golang veya kısaca “Go”, başlangıçta 2012’de piyasaya sürülen daha yeni bir programlama dilidir. Kökenini Google’a kadar takip eden birçok kişi, bunun Google’ın dahili dili olduğunu söylüyor.

Golang’ı yeni bir programcı olarak öğrenmeyi hiç düşündün mü? Belki de mevcut bir geliştiricisiniz ve bunu beceri zenginliğinize eklemek istiyorsunuz. Mümkün olan en bilinçli kararı veebilmeniz için Go’ya yakından bakacağız.

Golang’ın Dikkat Çeken Özellikleri

Go’da denemeye değer bir şey varsa, sunduğu benzersiz özellikler dizisidir. Bununla birlikte, Go benzer özellikleri Python, C, C++, Java ve JavaScript gibi diğer programlama dilleriyle de paylaşır.

Örneğin, test yetenekleri ve standart kitaplık dizileri onu diğer dillerle uyumlu hale getirir. Ancak bazı özellikler Golang’ı daha benzersiz ve öğrenmeye değer hale getirir. İşte bazı önemli olanlara bir bakış:

Eşzamanlılık

Aynı anda birden fazla işlem çalıştırma yeteneği Golang’ın benzersiz özelliklerinden biridir. Adlı bir öznitelik kullanır goroutine bunu başarmak için. Bu, Golang programlarını bellek ayırmada oldukça hızlı ve verimli hale getirir.

Bellek Adresi Ataması

Golang’ın adres ataması, bir nesnenin içeriğini, bir işlevin sonucunu veya değişkeni başka bir nesneye aktarmanızı sağlar. Amacınıza bağlı olarak, bir model nesnesini veritabanına eklerken veya bir işlevin özelliklerini diğerine atarken bu kullanışlı olabilir.

Örneğin, bir Yapı doğrudan bir veritabanına. Ancak adres ataması, bir Yapı veya sınıfı başka bir değişkene. Bu nedenle, alanlarını veritabanına kolayca ekleyebilirsiniz. Bu, diğer programlama dillerindeki bir nesneye sınıf atamaya benzer.

Derlenmiş

Kuşkusuz, derlenmiş diller doğrudan makinenin okuyabileceği formatlara dönüştüğünden, yorumlanan karşılıklarından daha hızlıdır. Go derlenmiş bir dil olmasına rağmen, çöp toplama, goroutine kanal oluşturma ve statik yazma gibi diğer özellikler sayesinde işlenmesi daha da verimlidir.

Çöp Toplama

Bir değişkeni bildirebilir veya diğer programlama dillerinde kullanmadan bir kitaplığı çağırabilirsiniz, ancak bunu Go’da yapamazsınız. Bu özellik, Programınızda ayırmış olduğunuz kullanılmayan anıları serbest bırakmanızı ve performansı önemli ölçüde artırmanızı sağlar. Ayrıca, kodunuzu daha temiz ve daha okunabilir hale getirir.

Statik Olarak Yazılan Sözdizimi

C gibi Go da derleme süresini iyileştiren ve hata ayıklamayı kolaylaştıran statik sözdizimini destekler. Özünde, dizeler, tamsayılar, diziler ve yapılar dahil olmak üzere farklı veri türlerini katı bir şekilde bildirmeniz gerekir. JavaScript veya Python gibi dillerden geliyorsanız, bu ilk başta garip görünebilir. Emin olun, biraz pratikle, ustalaşmak uzun sürmez.

Go Kullanımı ve Pazar Talebi

İstatistiklerin yer yaptığı bilgisayar ekranı

Golang, diğer programlama dillerinin yanı sıra popülerlik söz konusu olduğunda karşılaştırıldığında soluklaşır. Bu, nispeten yeni olduğu için çoğu için sürpriz değil. 2021 Stack Overflow Geliştirici Anketi’ne göre, ankete katılan geliştiricilerin yaklaşık yüzde 9,55’i Go kullanıyor ve bu da onu en popüler 14. programlama dili olarak koyuyor.

Bununla birlikte, stakshare.io Go kullanan şirket sayısını 2.624 olarak ortaya koyuyor. Bunlar arasında Google, Uber, Slack, Pinterest, Shopify, Twitch ve daha fazlası gibi büyük isimler bulunur. Tabii ki, bu listede dile ilk kez geçiş yapan veya benimseyenlerden bahsedilmiyor. Hızı, eşzamanlılığı ve CPU dostu olması, karmaşık görevleri yürüten şirketler için listenin en üstüne koydu.

Ancak, bu sayı Python kullananlardan yaklaşık yüzde 67,1 daha azdır. Önemli olsa da, şaşırtıcı değil – daha önce bahsettiğimiz Stack Overflow Geliştirici Anketi, Python’u 2021’de 2022’ye girerken en popüler arka uç dili olarak gösteriyor.

Go’nun düşük popülaritesi, bir sonraki seçtiğiniz beceri olarak öğrenme konusunda iki kez düşünmenize neden olabilir. Ancak, yetenekli Go geliştiricilerinin, şirketlerin beceriye değer verip değerlemelerine rağmen az olduğuna dair açık bir gösterge var. Ayrıca, aynı ankette birçok geliştiricinin Go’ya geçmek isteyeceği, ancak bir noktada denemeye çalışmaktan korktuğu vardı. Ayrıca, talent.com göre, ABD’deki bir Go geliştiricisinin ortalama yıllık maaşı 135.000 $ ‘dır.

Bu nedenle, düşük popülaritesine rağmen, hem büyük hem de küçük şirketler arasında Go’nun benimsenmesi artmıştır. Ve Go’nun sağlam bir temel kavrayışıyla, JavaScript veya Python gibi diğer popüler dillerin aksine, onları zaten kullanan sonsuz üst düzey geliştiricilere sahip daha az rekabetle karşı karşıya kalırsınız.

Golang: Öğrenme Kolaylığı

Dizüstü bilgisayarına bakan kadın

Çoğunlukla, Go dik bir öğrenme eğrisi vardır. Sözdizimi statik olmasına rağmen, oldukça kısa, kapsamlı ve okunması kolaydır. C’den geliyorsanız almak daha da kolaydır— sözdizimi deseni bize basitleştirilmiş bir C sürümünü hatırlatır.

Şu anda Java, JavaScript veya Python ile kod kodlarsanız, bunu da uyarlanabilir bulacaksınız. Ayrıca, çoğu programlama kavramı diller arasında benzerdir. Yani birini tanıdığında, Go’ya yetişmek kolaylaşır.

Go’nun standart kütüphanesi, ona yeterli araç sağlayan başka bir benzersiz özelliktir. Daha az kod yazmanızı ve daha fazla sonuç elde etmeyi sağlar.

İnsanlar topluluğu

Go, sorunlara çözümler açısından adil bir toplum desteğine sahiptir. Örneğin, Go konuları Stack Overflow’da etkileyici ölçüde popülerdir. Ve yol boyunca hataları aşmanıza yardımcı olacak birçok kaynak çevrimiçi.

Belgeleri takip etmek de kolaydır. Yani sıkıştığınızda sorunları çözme şansınız yüksektir. Ve neyse ki, çeşitli kod düzenleyicileri ve geliştirme IDE’leri Go için desteğe sahiptir.

Bununla birlikte, Google hala Go’nun modellerinin çoğunu yönettiğinden, topluluktaki geliştiriciler memnuniyetsizliklerini dile getirmektedir. Bu nedenle, açık kaynaklı katkılar alsa bile, Google hangi özelliğin Go’ya girip çıkacağına karar verir.

Git: Uygulamalar

Golang’ın hızı, eşzamanlılığı, basitliği ve bellek verimliliği, yüksek performanslı bilgi işlem gerektirenler de dahil olmak üzere birçok karmaşık uygulama geliştirmek için uygun hale getirir. Go, REST API için bol miktarda desteğe sahip bir sunucu tarafı dilidir.

Bununla birlikte, bulut tabanlı uygulamalar, kurumsal uygulama geliştirme, DevOps otomasyonu, robotik, yapay zeka ve sistem terminali araçları Go’nun sağlam temeller bulduğu kürelerdir.

Ve blockchain geliştirmeyi de desteklediği için Web 3.0’da yüksek bir beklentiye sahiptir. Sonuçta, ölçeklenebilirlik, hız ve performans düşünüyorsanız Go’yu göz önünde bulundurmak isteyebilirsiniz.

Git Sorunları Kodla Çöz

Çeşitli yazılım geliştirme amacıyla Go’nun geniş bir şekilde benimsenmesi olmuştur. Ve şüphesiz, Golang bu konuda kasıtlıysanız öğrenmeye değer – bu yüzden hedeflerinizden vazgeçmeyin.

Bununla birlikte, Go’da sadece bir beceri almanın yanı sıra, kullandığınız teknolojiyle ilgili sorunları çözme yeteneğiniz, takım seçiminize üstün gelir. Bu nedenle, çözüm sunmadaki genel yeteneğinizi artırmak için Go becerilerinizi eleştirel düşünceyle birleştirdiğinizden emin olun. Başlamak için Go ile nasıl web sunucusu oluşturabileceğinizi öğrenmek isteyebilirsiniz.

Yorum Yap
0 Yorum yapan