İçeriği hakkında daha çok bağlam sağlamak için bir web sayfasına şema işaretlemesi ekleyebilirsiniz. Bir web tarayıcısı bu verileri görüntülemese de, arama motoru tarayıcıları verileri okuyabilir. Arama motorları ondan sonra bu verileri sonuçlarda varlıklı parçacıklar olarak görüntüleyebilir.
Şema işaretleme, arama motorlarına sayfanın bir şahıs, yer, ürün yada öteki birkaç sınıfla ilgili olup olmadığını söyleyebilir. Şema işaretlemeli Web sayfaları arama sonuçlarında ayırt edicidir. Çoğu zaman rakip sayfalardan daha yüksek tıklama oranlarına yol açarlar.
Bu makalede, şema biçimlendirmesini el ile iyi mi ekleyeceğinizi göstereceğiz. En süratli yöntem olmasa da, bu yaklaşım size daha çok denetim sağlar ve herhangi bir fazladan eklenti yüklemek zorunda kalmanızı önler.
1. Tercih Ettiğin Formatı Seç
Web sitenizin içeriğini işaretlemek için kullanabileceğiniz birkaç değişik şekil vardır. En yaygın olanları Microdata, RDFa ve JSON-LD’dir.
Mikro veri
Mikro veri, yapılandırılmış verileri direkt HTML öğelerine eklemek için kullanabileceğiniz bir etiket kümesidir. Bu etiketleri HTML’nize eklemek, onları daha makine tarafınca okunabilir ve arama motorları ve web tarayıcıları için erişilebilir hale getirir.
Her Mikro veri etiketi kümesi bir öğeskopu, bir unsur türü ve itemprops oluşur. Bu birleşim, etiketli öğeyi tanımlamaya ve özelliklerini anahattmaya destek sunar.
RDFa
RDFa, Özniteliklerdeki Kaynak Izahat Çerçevesi’nin kısaltmasıdır. Microdata’da olduğu benzer biçimde RDFa da HTML öğelerine etiketler ekleerek bu tarz şeyleri makine tarafınca okunabilir hale getirir. Bu çerçevenin üç etiketi vardır: vocab, typeof ve özellik. Bunlar, kullanılan kelime dağarcığını, sayfa türünü ve özelliklerini anahattla belirlemeye destek olun.
JSON-LD
JSON-LD, Bağlantılı Veriler için JavaScript Nesne Vizyonu anlamına gelir. Şema işaretleme için Google’ın önerilmiş olduğu biçimdir. Tartışılan öteki biçimlerden değişik olarak, JSON-LD satır içi bir yöntem değildir. Bu, HTML öğelerine direkt değişim yapmanız gerekmeme gerektiği anlamına gelir. Bunun yerine, kodu web sayfanızın üstbilgisi içine katıştırın. Bunun uygulanması çoğu zaman daha kolaydır.
2. İşaretleme’ye Metin Düzenleyicisi Yazın yada Şema İşaretleme Oluşturucusu Kullanın
Tercih ettiğiniz şema kelime dağarcığını seçtikten sonrasında, işaretlemenizi oluşturmak için HTML yazmaya geçmenin zamanı geldi. Daha deneyimli kodlayıcılar devam edebilir ve en iyi parasız kod düzenleyicilerinden herhangi birini kullanarak bunu oluşturabilir.
Daha kolay yol, kodu sizin için otomatikman oluşturacak bir Şema İşaretleme Oluşturucusu kullanmaktır. Orada jeneratörler bir sürü var fakat en iyi iki Merkle tarafınca Şema İşaretleme Üreteç ve Hall Analysis tarafınca JSON-LD Üreteç vardır.
Bu araçların her ikisi de aralarından seçim yapabileceğiniz oldukca çeşitli şema kelimeleri sunar. Tek yapmanız ihtiyaç duyulan birini seçmek ve lüzumlu verileri doldurmaktır. Vasıta ondan sonra sizin için uygun kodu oluşturur. Ondan sonra web sitenizde kullanmak için kod snippet’ini kopyalayabilirsiniz.
3. İşaretlemeyi İstenen Web Sayfasına Ilave edin
Kodu web sitenize eklemek önceki adımlar kadar basittir. Adım atmak için, WordPress panonuza gidin ve bazı şema işaretlemeleri eklemek istediğiniz gönderiyi yada sayfayı açın.
İlk olarak, Hususi Alanlar seçenek. Hususi alanlar seçeneğini etkinleştirmek, yalnızca belirli bir gönderiye yada sayfaya uygulanan çeşitli veri ve meta veri türleri eklemenize olanak tanır. Bu durumda, web sayfalarınıza şema işaretlemesi eklemek için kullanabilirsiniz.
Bir tek yeni bir hususi alan oluşturmak kafi olmayacaktır. Ek olarak, bazı tema dosyalarınıza bazı kodlar ilave ederek WordPress’e onunla ne yapacağınızı söylemeniz gerekecektir. Bazı durumlarda, okuyuculara daha çok veri sağlamak için hususi alanlar kullanabilirsiniz. Diğerlerinde, bu tarz şeyleri gönderinize yada sayfanıza yeni davranışlar eklemek için kullanabilirsiniz.
Bu durumda, yalnız arama motorlarına ve tarayıcılara bazı bilgiler sağlamak istiyoruz.
Adım atmak için:
- Ekranınızın sağ üst köşesindeki üç nokta simgesine tıklayın
- Şu adrese gidin: Tercihler ve üstüne tıklayın
- Aşağı kaydırarak Gelişmiş Paneller ve Hususi Alanlar seçenek
Etkinleştirdikten sonrasında Hususi Alanlar seçeneği, gönderinize yada sayfanıza geri dönün ve göreceğiniz en alta kaydırın Hususi Alanlar Ayarları. Altında Yeni Hususi Alan Ekleseçmek Yeni Girin yeni bir hususi alan oluşturmak için.
Arkasından, şema işaretlemenizi adlandırmanız gerekir. Bu örnekte, yazı işaretlemesi eklemek istediğimiz için makalemizi “Yazı” olarak adlandırdık. Bu, arama motorlarının ve tarayıcıların gönderinin yada sayfanın bir yazı içerdiğini bilmesini sağlar. Sadece genel olarak, hususi alanınızı istediğiniz benzer biçimde adlandırabilirsiniz.
Elde eden varlıklı snippet’te, okuyucular ondan sonra yazarın adı benzer biçimde ek bilgiler görebilir. Belirli bir alanda uzmansanız, bu mevzuda informasyon arayan insanlara olan itimat uyandırıcı olabilir.
Şema işaretlemenizi adlandırdıktan sonrasında, kod snippet’inizi Kıymet alan. Ondan sonra aynı sayfa yada gönderi için daha çok şema biçimlendirme türü oluşturmak istiyorsanız, tek yapmanız ihtiyaç duyulan ikinci kod bitini ilkinin altına yapıştırmaktır. İstediğiniz kadar ekleyebilirsiniz.
işiniz bittiğinde, Hususi Alan Ekle, sayfanın en üzerine gidin ve Güncelleştirmek değişikliklerinizi kaydetmek için. Bu aşamada, gönderinize yada sayfanıza başarı göstermiş bir halde yeni bir hususi alan eklediniz, sadece gene de WordPress’e onunla ne yapacağınızı söylemeniz gerekiyor.
Bu durumda, üstbilgi.php WordPress’e hususi alanlarınızı ‘aramasını’ söyleyen dosya.
Devam etmeden ilkin, burada yaptığınız hataların sitenizi kırabileceği mevzusunda uyarılın, bundan dolayı ilkin web sitenizi yedeklediğinizden güvenilir olun. Ek olarak, temanızı her güncelleştirdiğinizde bu değişimleri kaybetmemek için bir alt tema oluşturmak en iyisidir.
İşte size eklemeniz ihtiyaç duyulan kod üstbilgi.php dosya:
$schema = get_post_meta(get_the_ID(), 'schema', true);
if(!empty($schema)) {
echo $schema;
}
?>
Üstbilginizi.php dosyanızı bulmak için, Tema Düzenleyicisi> Görünümü. Sağda, web sitenizin üstbilgi.php dosya.
Bu dosyaya gidin ve üstüne tıklayın. Bu, düzenlemenizi elde eden yeni bir pencere başlatacaktır. Kodu kapanışın derhal önüne yapıştırın etiket.
Arkasından, Dosyayı Güncelleştir düğmesine basın ve sitenizi bir tarayıcıda tekrardan yükleyin. İşte bu! Web sayfanıza şema işaretlemesini başarıyla eklediniz.
Hata olmadığından ve işaretlemenizin muntazam çalıştığından güvenilir olmak için sayfanızı doğrulamanız gerekir.
Google, web sitenizin şema işaretlemesini kontrol etmek için kullanabileceğiniz yapılandırılmış bir Veri Testi Aracı sunar. Tek yapmanız ihtiyaç duyulan aracı açmak ve kontrol etmek istediğiniz sayfanın URL’sini girmektir. Vasıta sayfayı tarar ve bulmuş olduğu tüm yapılandırılmış verileri gösterir. Ek olarak, yapılandırılmış verilerinizi elle yazdıysanız yararlı olan herhangi bir hata olup olmadığını da söyleyecektir.
Ek olarak, web sitenize ilave etmeden önce hataları saptamak için işaretlemenizi direkt araca yapıştırabilirsiniz.
Şema İşaretleme ile Rekabette Öne Geçin
Şema işaretleme herhangi bir internet sayfasına birçok avantaj sağlar ve çoğu zaman eklemek oldukça kolaydır. Bir eklenti kullanarak web sitenize Şema işaretleme ekleyebilir yada bu makalede gösterdiğimiz benzer biçimde manuel olarak yapabilirsiniz. Şema işaretleme, sitenizin tıklama oranını artırmanın mükemmel bir yoludur. Daha iyi SEO neticeleri arıyorsanız, bütünsel bir SEO eklentisi kullanmayı düşünmelisiniz.