ROI (Yatırımın Geri Dönüşü) olarak malum ve Türkçe yatırımın geri dönüşü olan değerlendirme performans ölçüsü olarak karşımıza çıkmaktadır.
ROI (Yatırımın Geri Dönüşü), yatırım hakkında birçok geri dönüşü içinde barındırmaktadır. Bilhassa verimlilik değerlendirilmesinde kullanılmakta olan bir performans ölçüsüdür.
- Yatırımdan elde edilmiş geri dönüş
- Yatırımdan elde edilmiş getiriler
- Yatırımdan sağlanan kar
- Yatırımın ne kadar bir oran gelir sağlamış olduğu
Tüm bu değerler ROI (Yatırımın Geri Dönüşü) ile ifade edilmektedir. Bunların yanında şu özellikleri barındırır
- Rahat
- Esnek
- Karşılaştırılabilir
Yatırımdan elde edilmiş net karın ortaya çıkmasında kullanılır. Genel olarak kullanılan ROI (Yatırımın Geri Dönüşü) formülü ise şu şekilde hesaplanmaktadır. Genel olarak yüzde şeklinde ifade edilmektedir.
ROI (Yatırımın Geri Dönüşü) = Elde edilmiş net kar ya da yarar / yatırımın maliyeti
ROI (Yatırımın Geri Dönüşü) Hesaplama Iyi mi Yapılır?
ROI (Yatırımın Geri Dönüşü) hesaplama iyi mi yapılır sorusu dört gözle beklenen fakat bulması da kolay bir sorudur.
ROI (Yatırımın Geri Dönüşü) = (elde edilmiş kar – yatırımın maliyeti) / yatırımın maliyeti
Bu hesaplama ile beraber yatırımın geri dönüşü olan meblağ doğrusu yüzde bulunmuş olmaktadır. Pozitif olduğu sürece pozitif karşılanmaktadır. Bunun yanında değişik alanlarda değişik şekilde hesaplaması da yapılabilmektedir. Burada mühim olan mevzu şudur. Tüm değerlerden anlaşılan nedir?
Örnek verecek olursak bazı firmalar ROI (Yatırımın Geri Dönüşü) için değişik maliyet oranları ve kalemleri çıkarabilmektedir. Sadece bazı firmalar ise oldukça daha değişik bir hesaplama yapabilmektedir. Mesela şu şekilde bir hesaplama yapmak mümkündür.
Değişik ROI (Yatırımın Geri Dönüşü) Hesaplama Şekilleri
ROI (Yatırımın Geri Dönüşü) = her türlü vergi ve faizden sonrasında net kar / toplam varlıklar
Bu şekilde hesaplayan bir şirket karlılık ve ROI (Yatırımın Geri Dönüşü) oranını değişik bulmaktadır. Burada dikkat edilmesi ihtiyaç duyulan mevzu şudur. ROI ne olursa olsun pozitif çıkmalıdır. Aksi takdirde kardan söz etmek mümkün olmayacaktır.
Kısacası hesaplama yöntemi ve verileri ne olursa olsun ne olursa olsun netice pozitif olmalıdır. Bir firmanın ya da işletmenin varlığını sürdürebilmesi için bu olması mecburi olan bir vakadır. Bu yüzden hesaplamalar oldukça ehemmiyet taşımaktadır.