OpenAI Nedir ve Kodlamayı Gerçekten Kolaylaştırır mı?

OpenAI Nedir ve Kodlamayı Gerçekten Kolaylaştırır mı?

Teknoloji çeşitli sektörlere ne kadar oldukça girerse, bir beceri olarak programlama o denli mühim hale gelir. Sadece sıfırdan ustaya kadar herhangi bir programlama dilini öğrenmek, senelerdir meslekte olan uzmanlar için bile oldukça süre ve çaba gerektirir.

Bilgisayarlar kolay İngilizce anlayıp onlara ne dersen onu yapabilseler mükemmel olmaz mıydı? Bir şirket, saatlerce bir terminalde hacklemek yerine, suni zekanın bilgisayarlarla daha kolay ve süratli kontakt kurmanın anahtarı olduğuna inanıyor.

OpenAI nedir?

OpenAI bir Suni Zeka (AI) araştırma laboratuvarı ve şirketidir. Bilgisayarların metinden görüntü oluşturma yada Rubik Küpleri’nü çözen bir robot el yapma şeklinde her türlü şeyi yapmasına müsaade eden çeşitli suni zeka destekli programlar ve makine öğrenimi algoritmaları oluşturdular.

Son olarak projeleri OpenAI Codex, programlama yazılımlarını ve uygulamalarını günlük insanoğlu için daha erişilebilir hale getirmeye ve ustalaşmış programcılara kod yazarken süre ve enerji tasarrufu sağlamaya odaklanıyor.

Codex Nedir?

Codex, AI kodlama yazılımı, OpenAI’ın dil oluşturma modeli GPT-3 üstüne inşa edildi ve kullanıcılar ve bilgisayarlar içinde bir çevirmen görevi görür. İlk demolarda, kullanıcılar hususi bir programlama dili yerine organik dil yada mütevazı İngilizce kullanarak kolay internet sayfaları ve oyunlar oluşturabildiler.

OpenAI’nin CTO’su ve kurucu ortağı Greg Brockman kodeksi şöyleki tanımladı:

Bunu programcıları çoğaltmak için bir vasıta olarak görüyoruz. Programlamanın iki kısmı vardır: ‘bir problem hakkında iyi düşünün ve anlamaya çalışın’ ve ‘bu ufak parçaları bir kitaplık, işlev yada API olsun, mevcut koda eşleyin. İkinci bölüm bunaltıcı, fakat Codex’in en iyi olduğu şey bu. Aslına bakarsanız programcı olan insanları alır ve drudge işini kaldırır.

Codex, GPT-3’te bir iyileştirme olarak oluşturuldu. Geliştiricileri, genel olarak web içinde ne olduğu mevzusunda eğitilmeleri yerine, web’in çeşitli bölümlerinden kazıdıkları açık kaynaklı kod depolarını bilhassa kullandılar.

Netice, çeviriler ve varyasyonlar arasındaki bağlantıyı anlarken yazılı cümleleri çeşitli şekillerde oluşturabilen ve ayrıştırabilen bir suni zeka kodlama yazılımıdır.

Codex Yazılımı Iyi mi Çalışır?

Codex bir tek kolay fikirli bir çevirmen değil. Kodlama mevzusunda uzmanlaşmış öteki suni zekalar şeklinde bir suni zeka.

openai-codex-ekran görüntüsü
Fotoğraf Kredisi: YouTube’da OpenAI

Codex ile çalışmak Alexa, Siri yada Google şeklinde sanal bir asistanla konuşmak gibidir. Yazılımdan istediğinizi yapmasını istersiniz, aynı arkadaşınıza iyilik istediğiniz şeklinde.

Mesela, bir internet sayfası tasarlıyorsanız, “sol üstte başlık ve sağ üst menüde bir web sayfası oluşturma” şeklinde komutlar yazabilirsiniz.

Ek olarak, öğelerin yazı tipini, boyutunu yada yönünü değiştirerek öğeleri ayarlamasını da sağlayabilirsiniz. Bu size nispeten kolay ve açık görünse de, Codex için bir takım komut.

Web sayfanızdaki bir öğeyi sağa taşımak için Codex’in söz mevzusu öğeyi bilmesi, seçmesi ve belirli oranda pikseli bir yada daha çok yöne taşıması gerekir. Kodlama dillerine aşinaysanız, bunun yazılması çoğu zaman “görüntüyü sağ alta taşımaktan” daha uzun sürer.

Codex Yanılmaz Değil

Yazılım kodu hatasının bir örneği

Codex’in yanılmaz olmadığını ihmal etmeyin. Öğrendikçe ve akıllaştıkça daha azca hata yapmış olacaktır, sadece bilhassa organik dil kadar karmaşık girdileri ele aldığından, % 100 doğruluk oranı geliştirmesi ihtimaller içinde değildir.

Programlamaya kodsuz yaklaşımların aksine Codex size destek olmak ve süre kazanmak için burada. Web sitenizde yada programınızda çalışırken, hataları ve hataları en aza indirmek için çalıştığınız programlama diline aşina olmanız gerekir.

Tüm ticari sanal asistanların en akıllısı olarak değerlendirilen Alexa bile kimi zaman organik bir dilde meydana getirilen belirli soruları ve istekleri anlamakta zorlanır. Codex kullanırken, isteğinizi tam olarak anlaması için isteğinizi birkaç kez tekrardan ifade etmeniz gerekebilir.

İntihal Endişeleri

Codex’un ilk kreasyonlarından biri, Microsoft’a ilişik olan ve GitHub ile dağıtılan bir kod deposu olan Copilot’tu. Kod için otomatikman tamamlanır. Sadece kod bitleri önerdiğinde, Copilot kimi zaman öteki geliştiriciler tarafınca yazılan kodu önerir.

Jüri hala Codex’te. Kesinlikle açık kaynak kod mevzusunda eğitildiğinden, önerilerinin bir çok, bilhassa firmalar yerine bireyler tarafınca kullanıldığında, büyük olasılıkla adil kullanıma girer. Brockman, her yeni teknolojiyle bir münakaşa seviyesi beklediklerini ve toplumun lüzumlu görmesi halinde değişimler yapılacağını da paylaştı.

OpenAI Codex ve Üst Düzey Programlama Dili Karşılaştırması

Dikkat Dağıtıcı Ücretsiz Ortamda Yazan Bir Yazar

Kodlamayı insan dillerine yaklaştıran seçenekler söz mevzusu olduğunda, iki seçenek vardır: Codex’un yapmış olduğu şeklinde suni zekayı kullanarak tercüme yapmak yada aslına bakarsan organik dile yada matematiksel gösterime benzeyen üst düzey programlama dillerini kullanmak.

Kullanım Kolaylığı

Codex’in kullanımının Python şeklinde en kolay programlama dillerinden bile oldukça daha kolay bulunduğunu söylemek güvenlidir. İstediğinizi net bir cümleye yazabiliyorsanız Codex bunu sizin için yapabilir.

Esneklik

Teknik olarak, Codex her türlü komutu anlamasını ve oluşturmasını elde eden oldukça çeşitli kod örneklerini inceledi. Sadece, komut ne kadar karmaşık olursa, yazılıma muntazam bir halde iletmek o denli zor olsa gerek.

Kendinizi kodlarken, öteki taraftan, isteği basitleştirebilir ve sınırlamalar içinde oldukça azca ve oldukça uzak bir halde tam hedefinize ulaşmak için ayarlayabilirsiniz.

Güvenilirlik

Codex kullanıyor olsanız da, bir dilde ne kadar kolay yada deneyimli olursanız olun, hatalar beklenir. Gene de, kendi kodunuzu yazarak, ne yapacağına ilişkin sağlam bir yol haritanız var. Sadece Codex ile, tam olarak ne anlatmaya çalıştığınızı anlamanın insafına kalmış olmuş olursunuz.

İlgili: Microsoft, Koddaki Hataları Bulabilen ve Düzeltebilen Bir Suni Zeka Geliştirdi

Suni Zeka ile Programlamanın Geleceği

Codex hala nispeten yeni. En azından eski usul programlamaya kıyasla. Suni zeka ve Codex ile kodlamanın kısa sürede manuel kodlamayı sollatır olması ihtimaller içinde değildir.

Başarı göstermiş olursa Codex’in programlamayı halk için daha erişilebilir hale getirmede kodsuz ve düşük kodlu araçlarla rekabet etmesi ve hatta birçok ülkenin karşı karşıya olduğu programcı sıkıntısını karşılaması planlanıyor.

Yorum Yap
0 Yorum yapan