Git, her geliştiricinin kemerinde mühim bir araçtır. Bir ekip içinde proje işbirliğini oldukça kolaylaştırır ve bu birçok avantajdan yalnız biridir. Git’in kullanışlı bir özelliği git zulası bu da değişikliklerinizi taahhüt etmeden kaydeder ve öteki dallarda çalışmanıza olanak tanır.
Aynı anda birkaç şubeyle çalışıyorsanız, değişikliklerinizi saklayarak iyi mi rafa kaldırabileceğinizi öğrenmeniz gerekir. Git zulanın ne işe yaradığını ve geliştirici iş akışınızı kolaylaştırmak için iyi mi kullanılacağını açıklarken okumaya devam edin.
Git Zulası Nedir?
Git, kaydedilmemiş değişikliklerinizi rafa kaldırılarak dal değiştirmenize ve başka bir şey üstünde çalışmanıza olanak sağlar. Bazı değişimler üstünde çalıştığınızı ve hemen hemen tamamlamaya hazır bulunmadığınız birçok kod yazdığınızı düşünün. Hemen sonra başka bir göreve atanırsınız ve derhal dal değiştirmeniz gerekir.
Zulalama, yaptığınız değişimleri saklamanıza ve aynı anda başka bir dal üstünde çalışmanıza olanak tanır. Taahhüt etmekten daha hafifçe bir eylemdir: depoyu güncellemeden mahalli değişikliklerinizi saklarsınız.
Dalları değiştirdiğinizde, kaydedilmemiş değişikliklerinizi kaybetmeden çalışmaya devam edebilirsiniz. işiniz bittiğinde, örneksiz dala geri dönün ve çalışmaya devam etmek için önceki değişikliklerinizi alın. Git, önceki değişikliklerinizi otomatikman temiz emek verme dizinine uygular.
Git zulası size vakit kazandırmakla kalmaz, bununla beraber iyi bir geliştirici iş akışını benimsemenizi de sağlar. Dalları değiştirmeden ilkin niçin değişimleri tamamlamamanız icap ettiğini merak ediyor olabilirsiniz. Bu mümkün olsa da, daha azca esnektir ve deponuzun geçmişini karmaşıklaştırabilir. Tamamlanmamış değişiklikleriniz devam eden bir emek verme olarak değil, tam bir denetim noktası olarak kabul edilir.
Git Zulası Iyi mi Kullanılır
Git zulasını kullanmak nispeten basittir. İlk olarak, değişimleri geçerli dalınıza kaydedin şube-a—kullanarak git zulası. Sonrasında başka bir dala geçebilirsiniz.şube-b—ve üstünde birazcık emek verme yapın. Üstünde çalışmaya devam etmeye hazır olduktan sonrasında şube-a, geri dönün ve zulalanmış değişikliklerinizi alın.
Değişimleri Git Zulasıyla Kaydet
Tipik bir iş akışının ilk adımı, değişimleri emek verme dizininize saklamaktır.
Mahalli değişikliklerinizi korumak için, ister aşamalı ister etiketsiz olsun, ilkin dosyaları kaydedin, sonrasında aşağıdaki komutu çalıştırın:
git stash
Git’in emek verme dizinini kaydettiğini belirten bir onay iletisi almalısınız. Artık şube değişiklik yapmak ve değişikliklerinizi kaybetmeden çalışmaya devam etmek için özgürünüzdesiniz:
git checkout branch-b
Kaydedilen Değişimleri Al
Zulalanmış değişikliklerinizi tekrardan uygulamanız için orijinal dalı kullanıma almanız ve arkasından zulayı patlatmanız gerekir, yapmanız gerekenler şunlardır:
git checkout branch-a
git stash pop
Bu komutları çalıştırdığınız vakit Git, kaydedilen değişimleri emek verme kopyanıza uygular.
Değişikliklerinizi zuladan çıkarmadan uygulamak istiyorsanız, bunun yerine aşağıdaki kodu kullanabilirsiniz:
git stash apply
Yoksayılan ve İzi Sürülemeyen Dosyaları Zulala
Git zulasını çalıştırdığınızda, tüm aşamalı ve etiketlenmemiş değişimleri otomatikman rafa kaldıracaktır. Sadece, depoda yoksayılan yada asla olmayan dosyalar zulalanmıyor. Bu değişimleri saklamak istiyorsanız, git zula komutunu değiştirmeniz gerekir.
İzi sürülemeyen dosyaları saklamak için:
git stash -u
İzi sürülemeyen ve yoksayılan dosyaları saklamak için şunları kullanın:
git stash -a
Git Zulası ile Akıllı Çalışın
Kısa sürede bir git iş akışıyla çalışmaya başladıysanız dalları değişiklik yapmak zor olabilir. Git zulası, mahalli değişimleri geçici olarak kaydederek iş akışınızı kolaylaştırır.
Git, geliştiriciler için yaşamsal bir varlıktır ve gelişmiş Git işlevselliği mevzusunda yetkin olmak başarı için oldukça önemlidir.