Kodlama, çağdaş dünyanın en oldukça talep alan becerilerinden biri haline geldi. Değişik programlama dilleri web ve mobil geliştirme, VR mühendisliği yada elektronik ve bellenim şeklinde değişik kullanım durumlarına hizmet eder. C şeklinde temel bir programlama dilini öğrenmek, kodlama uygulamalarında bir temel ve yazılım geliştirmenin öteki yönleri hakkında temel bir informasyon sağlar.
Programlama yolculuğunuza C ile başlamaya hazır mısınız? İşte bilmeniz gerekenler.
C Programlama Dili Nedir?
C, işletim sistemleri, karmaşık programlar ve aradaki her şeyi oluşturabilen emsalsiz en popüler ve esnek dildir. Yüksek verimliliği ve göreceli basitliği, onu adım atmak için en temel programlama dillerinden biri haline getirir.
C programlama dilinin anlaşılması, benzer sözdizimi stiline haiz öteki birçok dili öğrenmenize destek sağlar. Mesela, Java ve C++ işlevlerini C’nin üstüne oluşturur.
Dahası, C UNIX işletim sistemi için geliştirilmiştir, sadece şimdi neredeyse tüm işletim sistemlerinde ve donanım platformlarında kullanmak için çeşitli derleyicilere haizdir.
C Öğrenmek Niçin Önemlidir?
C programlama öğrenmek, hafıza yönetimi, karşılık, bilgisayar mimarisi vb.
C’nin bir öteki mühim pozitif yanları, Java, Javascript, Python şeklinde üst düzey programlama dillerinin onunla arayüze haiz olmasıdır. Mesela, Cython, Python’un C tabanlı işlevleri çağırmasına yada C değişkenlerini ve özniteliklerini bildirmesine müsaade eden bir C uzantısıdır.
Buna ek olarak, C’nin yapısı, yazılımınızın sorunlardan ve istismarlardan arındırılmasını sağlamak için lüzumlu olan rahat kontrol ve hata ayıklamayı sağlar. Programlamaya istediğiniz dille başlayabilirsiniz, sadece C ile adım atmak sizi doğru yöne yönlendirmek için neredeyse garantilidir.
C Programlama Dilinin Temel Uygulamaları
Unsplash
C, en eski ve yaygın olarak kullanılan programlama dillerinden biridir. Bugüne dek bile, C’nin çağdaş pazarda oldukça sayıda uygulamaya ve kullanım örneğine haiz olması dikkat çekicidir.
C uygulamaları bir tek işletim sistemleri geliştirmekle sınırı olan değildir; mühendisler ek olarak Grafik Kullanıcı Arabirimleri (GUI), Tümleşik Geliştirme Ortamları (IDE) ve öteki binlerce uygulama oluşturmak için de kullanır.
C taşınabilir bir montaj diline oldukça benzer. Makine donanımını, gömülü sistemleri yada komut dosyası uygulamalarını çalıştırmak ve bakımını yapmak için yetenekli bir dildir. Google’ın dosya sistemi ve Google Chrome C ve C++ olarak geliştirildi. Bir tek bu değil, Mozilla Firefox, Thunderbird ve MySQL de C ile yazılmıştır.
C ilkel oyun geliştirme için kullanılabilirken, geliştiricilerin C# yada Java’ya ulaştığını daha sık göremezsiniz.
Temel C Sözdizimi ve İşlevleri
C programlama dilinin yapısını idrak etmek için, genel sözdizimi, anahtar sözcükler ve komutlar şeklinde dilin bazı temel yapı taşlarını öğrenmeyi deneyin.
C programlama dilindeki bazı temel komutlar şunlardır:
-
#include
: Önişlemci yönergesi #include üstbilgi dosyasının içeriğini ekler programınıza dahil edin. Bu içerikler, printf(), scanf(), koyar()ve daha fazlası. - int main(): Bu, programınızı yürüteceğiniz ana işlevdir.
- {…}: Kıvırcık köşeli ayraçlar C’deki işlevlerin başlangıcını ve sonunu gösterir.
- /*yorumlar*/: Arada yazılan yorumlar /**/ derlenmeyecek yada yürütülmeyecek; yorumlar bir tek insanoğlu içindir.
- printf ();: Bu komut çıktıyı ekrana yazdırır.
- dönüş 0;: Bu komut ana işlevi sonlandırır.
- getch();: Bu komut klavyeden herhangi bir karakter girişi içindir.
Şu satırlardan bazılarına göz atın:
#include
int main() {
printf("Hello MUO");return 0;
}
C Programlama Dilinde Depolama Sınıfları
Depolama sınıfları bir programın görünürlüğünü tanımlar. C dilinin dört tür depolama sınıfı vardır.
- Otomatik: Tüm mahalli değişkenler için varsayılan depolama sınıfı.
- Kaydolmak: Bu derslik, yalnızca RAM’de değil, kayıtta depolanan mahalli değişkenleri tanımlar.
- Duruk: Statik sınıflar programda yazılan statik değişkeni bildirir. Statik bir sınıfın özelliği, değerler kapsamlarının haricinde kaldıktan sonrasında bile kıymetini koruyabilmesidir.
- Extern: Extern sınıfları, genel değişkenin başka bir yerde kullanılmasına izin verir, sadece aynı blokta kullanılmaz.
Yığın | Çöp | Bölgesel | Bloğun sonu |
CPU Kaydı | Çöp | Bölgesel | Bloğun sonu |
Veri kesimi | Sıfır | Bölgesel | Ana programın sonuna kadar |
Veri kesimi | Sıfır | Genel birden oldukça dosya | Ana programın sonuna kadar |
C Programlama Dilinde Diziler
C’de Bir Dizi, aynı türde bir veri koleksiyonunu depolayabilen ve tüm veri noktalarına ortak bir ad yada dizin numarasıyla erişim elde eden bir veri yapısıdır. C programlama dili dizi boyutlarının sayısını sınırlamaz. Bu yüzden, C dizileri int, double, char, float vb.
Girdi:
#include
int main(){
int i=0;
int numbers(5);// array declaration
numbers(0)=90;//array initialization
numbers(1)=70;
numbers(2)=80;
numbers(3)=95;
numbers(4)=85;
//array traversal
for(i=0;i<5;i++){
printf("%d
",numbers(i));
}//for loop ends
return 0;
}
Çıktı:
90
70
80
95
85
C Programlama Dilindeki İşaretçiler
İşaretçiler, kıymeti başka bir değişkenin adresi olan benzersiz değişkenlerdir. İlk olarak, işaretçi değişkenini tanımlamalı ve adresini atamalısınız. Arkasından, işaretçi vesilesiyle kullanılabilir adresteki değere erişebilirsiniz.
Atayacak bir adresiniz yoksa, yerine boş bir kıymet kullanabilirsiniz. var değişken tanımlamak için sözdizimi ve & hafızada ele almak için. Ek olarak, scanf işlevinde, adresleri birden oldukça kez kullanabilirsiniz.
int *ip; /* pointer to an integer */
double *dp; /* pointer to a double */
float *fp; /* pointer to a float */
char *ch /* pointer to a character */
C’deki Dizeler
C’de dizeler, null ile sonlandırılan tek boyutlu bir karakter dizisidir