Bir web sitesinin arka ucu, mühim işlevleri ve özellikleri desteklemek için sahne arkası süreçlerinin gerçekleştiği yerdir.
Web sitelerinin özellikleri ve işlevleri zaman içinde daha sağlam ve karmaşık hale geldikçe, sitelerin arka uçları da o şekilde. Bu kısmen, arka uç geliştiricilerin günümüz pazarındaki iş fırsatları açısından niçin bu kadar iyi halletmeye devam ettiklerini açıklıyor.
Arka uç web geliştiricisi olarak bir kariyer düşünüyorsanız, bu yazı sizi altı kolay adımda başarıya giden yola sokacaktır.
1. Temel Arka Uç Kavramlarını Öğrenin
Arka uç programlama yolculuğunuza başlamanın en iyi yolu temelleri öğrenmektir. Bunlar şunlar benzer biçimde temel detayları ihtiva eder:
İşlevsel Programlama
İşlevsel yada yordamsal programlama geleneksel yaklaşımdır ve bilgisayar programlarının temel yapı taşları olarak işlevlere (prosedürler olarak da bilinir talimatlar) dayanır.
Nesne Yönelimli Programlama
Nesne yönelimli programlama, bir programın temel yapı taşları olarak işlevler yerine nesneleri kullanan bir yaklaşımdır. Bu nesneler hem işlevleri hem de çeşitli veri türlerini ihtiva eder. Fonksiyonel programlamaya alternatif olarak tanıtıldı.
Hem nesne yönelimli programlama hem de işlevsel programlama, her arka uç geliştiricisinin anlaması için anahtar kavramlardır, sadece bu fikirleri hemen hemen tam olarak kavrayamadıysanız endişelenmeyin. Kendi projelerinizi öğrenmeye ve meydana getirmeye başladığınızda oldukca daha net hale gelecektir.
Algoritma
Algoritmalar, çoğu zaman matematiksel terimlerle anlatılan ve bilgisayar programlarının belirli girişlere, verilere yada eylemlere cevap olarak dinamik olarak davranmasına müsaade eden bir takım yöneattır. Arka uç programlamanın bir çok, algoritmaların hem nesne yönelimli hem de işlevsel programlamada kullanılması çevresinde döner.
Veri Yapıları
Veri Yapıları, algoritmalarla kullanımını kolaylaştıran verileri depolamanın yollarıdır. Her biri kendi artıları ve eksileri olan birkaç değişik veri yapısı türü vardır.
Bu kavramlar çoğu zaman arka uç geliştirmede kullanacağınız kodlama dillerinin birkaçında uygulanır, bundan dolayı bunlara hakim olmak bazı programlama dillerini öğrenmenizi kolaylaştırır.
2. Programlama Dili Öğrenin:
Arka uç geliştiricisi olarak çalışmalarınız çoğunlukla çeşitli programlama dillerinde kod yazmayı içerecektir. Öğrenilmesi ihtiyaç duyulan oldukca sayıda programlama dili vardır, bundan dolayı nereden başlayacağınızı bilmek kafa karıştırıcı olabilir.
Yeni başlayanlar için, arka uç geliştiricisi olarak karşılaşacağınız bazı ana dillere süratli bir göz atın:
Java
Sun Microsystems 1995 senesinde Java’ya kuruldu. Java genel amaçlı, nesne yönelimli bir programlama dilidir. Öteki şeylerin yanı sıra, Java bayt kodunu makine tarafınca okunabilir hale getirmek için bir Java Sanal Makinesi istihdam eder ve dinamik web sitelerinde bir takım uygulama ve özelliğe güç sağlamak için kullanılır.
Yakut
Yukihiro Matsumoto, Ruby’yi 1990’ların ortalarında yarattı. Öğrenmesi ve kullanımı kolay olmasıyla ün salarak nesne yönelimli bir programlama dilidir. Ruby ile ilgili en iyi şeylerden biri, Windows, Mac ve Unix’te çalışan platformdan bağımsız olmasıdır.
Piton
Guido van Rossum, 1991’de “Monty Python’un Uçan Sirki” adlı TV programından sonrasında Python adını verdi. Python, yeni başlayanlar için bile almayı kolaylaştıran kolay bir sözdizimine haiz platformlar arası, üst düzey bir dildir. Python, veri analizinde kullanımıyla en meşhur olsa da, arka uç programlama da dahil olmak suretiyle bir takım oldukca amaçlı uygulamaya haizdir.
PHP
PHP: Köprü Metni Önişlemcisi (PHP), açık kaynaklı, sunucu tarafı bir komut dosyası dilidir. PHP’nin ilk versiyonları Rasmus Lerdorf adlı Danimarkalı-Kanadalı bir programcı tarafınca oluşturuldu. Günümüzde PHP en oldukca web geliştirmede kullanılmaktadır. Mesela, WordPress büyük seviyede PHP tarafınca desteklenmektedir, bu da onu herhangi bir arka uç geliştiricisi için ustalaşmak için mühim bir dil haline getirir.
C++
Bjarne Stroustrup, C++’ı C programlama dilinin bir uzantısı olarak tasarladı, şu sebeple “C with Classes” olarak adlandırılıyor. C++, nesne yönelimli, genel, işlevsel özellikler vb. içerecek şekilde gelişmiştir. C++ (ve C) öğrenmesi zor olduğundan bir üne haiz olsa da, bu yazının ilk noktasında önerdiğimiz benzer biçimde sağlam temelleriniz var ise, C++ size kolayca gelecektir.
3. SQL Öğrenin
SQL teknik olarak bir programlama dili olmasa da, dinamik web sitelerinizin veritabanlarını yönetmek için bunu öğrenmeniz gerekir.
Her dinamik web sitesinin emek harcaması için bir veritabanı gerekir. Veritabanı, kullanıcı profillerinden blog gönderilerine kadar tüm bilgilerin depolandığı yerdir. Tahmin edebileceğiniz benzer biçimde, bu, veritabanlarıyla iyi mi çalışılacağını bilmeni her arka uç geliştirici için oldukca mühim hale getirir.
SQL veritabanı yönetiminin dili olduğundan, başarıya ulaşmış bir arka uç geliştiricisi olmak için ustalaşmak için başka bir mühim beceri kümesidir.
4. Bazı Arka Uç Çerçeveleri Öğrenin
Web geliştirme çerçeveleri, web geliştirmeyi otomatikleştirmek ve basitleştirmek için tekrardan kullanılabilir yapıların ve paketlerin oluşturulmasına destek olmaktır. Her şeyi sıfırdan iyi mi oluşturacağınızı öğrenmek iyi bir düşünce olsa da, pratikte web geliştirme çerçevelerine büyük seviyede güveneceksiniz.
Oldukça azca sayıda olduğundan, odaklanılacak çerçeve kullandığınız arka uç diline bağlı olacaktır. Mesela, Laravel PHP için popüler bir çerçevedir, Django Python ile kullanılır, Ruby Raylarda Ruby ile kullanılır, vb. Birini seç ve başla!
5. Ergonomik
Web geliştirme oldukca ergonomik bir alandır ve en iyi şeyleri deneyerek öğrenirsiniz. Ve ergonomik öğrenmek için lüzumlu olsa da, hem de bir portföy geliştirmenize destek olacaktır. Potansiyel müşteriler becerilerinizin bazı kanıtlarını görmek isteyeceğinden, özgür çalışan olarak başarınız için bu oldukca önemlidir.
6. Birazcık Pazarlama Yapın
Arka uç geliştiricilerin en oldukca giden kişilikler olma mevzusunda bir ünü yok. Gene de, işe alınmak istiyorsanız, bazı ağ iletişimi ve ustalaşmış kendini tanıtma yapmanız gerekir; Tıpkı öteki özgür çalışanlar benzer biçimde. Pazarlamanıza nereden başlayacağınızdan güvenli değilseniz endişelenmeyin.
İşte bazı yararlı fikirler:
Online Pazar Bölgeleri ve İş Panoları
Adım atmak için iyi bir yer, yetenekli çalışanları becerilerine gerekseme duyan insanlarla birleştiren Upwork yada Designhill benzer biçimde çevrimiçi pazarlardır. Bu panolar oldukça rekabetçi olmakla ünlüdür, sadece doğrulanabilir projelere haiz gerçek bir profesyonelseniz, kalabalıktan sıyrılmanızı kolay bulmalısınız.
Benzer bir alternatif, potansiyel işverenler tarafınca fırsatların çoğunlukla yayınlandığı Indeed yada LinkedIn benzer biçimde iş kurullarını tecrübe etmek olacaktır.
Gelen Pazarlama
Rekabetten kaçınmayı tercih ediyorsanız ve organik olarak büyümek için vakit ayırmıyorsanız, gelen pazarlama potansiyel müşterileri çekmek, otoritenizi kanıtlamak ve kendi şartlarınızı belirlemek için mükemmel bir yoldur.
Bir internet sayfasına ve içerik pazarlama stratejisine ihtiyacınız olacak. Bu, potansiyel müşterilerinizi eğiten, eğlendiren ve bilgilendiren yüksek kaliteli makaleler, blog gönderileri, videolar ve öteki içerik biçimleri üretmeyi gerektirir.
İyi arama motoru optimizasyonu (SEO) ile web sayfalarınız Google arama motoru netice sayfalarında (SERP’ ler) görünecek, trafiği ve satın alan adaylarını çekecektir.
Arka Uç Web Geliştiricisi Olarak Kariyerinize Başlayın
Arka uç geliştirmeye adım atmak için, programlamaya nesne yönelimli ve işlevsel yaklaşımlar, veri yapıları ve algoritmalar, bazı arka uç programlama dilleri ve ilgili çerçeveleri ve veritabanı yönetimi benzer biçimde temel kavramları öğrenmeniz gerekir.
Özgür çalışan olarak başarıya ulaşmış olmak için, çevrimiçi pazaryerlerini ve iş panolarını yada gelen pazarlamayı kullanarak bazı pazarlama ve satın alan talibi oluşturma yapmanız gerekir.
Kim bilir en önemlisi, öğrendiklerini ergonomik yaptığından güvenli ol! Ek olarak, web geliştirmenin öteki alanlarına da katılmaktan keyif aldığınızı keşfederseniz, tam yığın geliştirici olma zorluğunu üstlenmeyi düşünebilirsiniz.