Delphi ilk kez 1995 senesinde piyasaya sürüldü. Programlama dili ve IDE devamlı geliştirme aşamasındadır ve C#, C++, Java ve ötekiler şeklinde alternatif diller şeklinde gelişmiş ve geliştirilmiştir.
Windows’taki son değişimler yardımıyla Delphi bir kez daha mühim bir geliştirme dili haline gelebilir.
İster ilk kez programlamayı öğreniyor olun, ister kodlama atını geri almak istiyorsanız, 2022’de delphi’yi kodlama için düşünmelisiniz.
Delphi Nedir?
Başlangıçta Windows 3.1 için piyasaya sürülen Delphi, Adını Yunan efsanesi Delphi’deki Oracle’dan almıştır ve ilk Süratli Uygulama Geliştirme (RAD) araçlarından biridir.
Delphi, masaüstü, mobil, web ve konsol platformları için uygulamaların süratli gelişimi için bir IDE (Entegre Geliştirme Ortamı) ile beraber bir programlama dili ve bir yazılım ürünüdür.
Başlangıçta Borland tarafınca geliştirilen Delphi, şimdi Embarcadero Technologies tarafınca geliştirildi ve sürdürülmektedir. Delphi, Object Pascal dilini temel alıyor ve çift uygulama çerçevesi ve görsel bir tasarımcı içeriyor.
Selefi şeklinde Delphi de verimlilik için tasarlanmış ve donanım erişimi ve düşük seviyeli programlama sunan genel amaçlı bir dildir ve hatta montaj yada makine kodunda yazılmış kodu destek sunar.
Delphi Süratli
Kim bilir Delphi’nin en büyük gücü hızıdır. Rad aracı olarak geliştirilen, terimin kullanılmadan oldukça ilkin, ana pozitif yanları entegre hafıza yöneticisidir.
Bu, yazılımın C yada C++ şeklinde alternatif dillerin kullanamayacağı şekilde birden oldukça hafıza ayırmasını kullanmasına olanak tanır. Benzer şekilde Delphi, dizeleri C ve C++’tan daha süratli kullanabilir.
Sadece, Delphi hakkında dikkat etmesi ihtiyaç duyulan en mühim şey bir tek hızı değil, bununla beraber paritesidir. C, C++, Java… hepsi daha iyi bilinir, daha iyi desteklenir ve yaygın olarak anlaşılır, sadece genel olarak Delphi’den daha süratli değil. Bazı mühim senaryolarda – yukarıda vurgulananlar şeklinde – Delphi daha hızlıdır.
“Delphi yavaş” diyenler tipik olarak “Delphi öldü” de derler. Fakat her iki mevzuda da yanılıyorlar.
Delphi Kullandığınız Her Platformu Destekliyor
Delphi ile geliştirmek, uygulamanızı Windows, macOS, Linux, Android ve iOS’ta çalışacak şekilde hedefleyebilmeniz anlamına gelir.
Bu, Windows, macOS, Android ve iOS için kullanılabilen FireMonkey platformlar arası geliştirme çerçevesi yardımıyla mümkün olur. Linux’ta geliştirme, FMX Linux isminde bir üçüncü taraf kitaplığı gerektirir.
Kim bilir en önemlisi, Microsoft’un Evrensel Windows Platformunu (UWP) kullanımdan kaldırmasıdır. Bu, Delphi şeklinde geliştirici aracı satıcılarının bir kez daha Windows uygulama geliştirmede ön planda olmasını sağlar. Delphi’nin UWP (ve ondan ilkin .NET) tarafınca kenara çekilmek yerine, Windows’un mahalli (yada klasik) API’lerine erişme kabiliyeti onu birinci derslik konuma getirir.
Delphi ile Windows 64 bit (Win64) ve 32 bit (Win32) uygulamaları geliştirilebilir.
Delphi ile Artık Parasız Olarak Geliştirebilirsiniz
Geleneksel olarak, Delphi ile kodlama yapmak, pahalı yazılımlar için ödeme yapmanın yanı sıra yeni bir dil öğrenmek anlamına geliyordu. Sadece Delphi Community Edition ile durum artık bu şekilde değil.
Delphi 11, ustalaşmış, kurumsal ve mimar olmak suretiyle üç değişik lezzette mevcuttur.
Bu lezzetlerin her biri değişik fiyatlandırılır ve çeşitli yeni özellikler sunar. Ustalaşmış seçenek, masaüstü ve mobil uygulamalar üstünde çalışan bireysel geliştiriciler ve ufak takımlar içindir ve ilk yıl için 1599 $ ve senelik yenileme için 399 $ maliyeti vardır.
Delphi 11’in Enterprise sürümü, istemci/sunucu uygulamaları, REST hizmetleri ve öteki oldukça katmanlı projeler geliştiren ekiplere yöneliktir. Bu, peşin 3999 $ ve senelik yenileme için 999 $ maliyeti.
Son olarak, Architect paketinin satın alması 5999 $ ve yenilenmesi 1399 $ ‘dır. Bu, web özellikli, veritabanı yada bulut uygulamaları oluşturan takımlar için uygundur.
Yayıncı Embarcadero ek olarak Delphi 11’i 30 gün süresince parasız hale getirdi ve satın alma taahhüdünde bulunmadan ilkin yazılımı ve dili değerlendirmek için bol miktarda vakit sağlamış oldu.
Delphi İhtiyacınız Olan Her Şeyi Yapar
Delphi ile her türlü yararlı uygulama geliştirilebilir. Donanım ve veritabanlarını işlemek temel özellikleri arasındadır, sadece oldukça daha fazlası mümkündür.
Bir Android cihazda tonları, zil seslerini, sensörleri ve titreşimi manipüle etmekten CPU hızını raporlamaya, MAC adreslerini görüntülemeye, PATH ortam değişkenini düzenlemeye ve öteki masaüstü tabanlı görevlere kadar her şeyi yapmanıza müsaade eden çeşitli kütüphaneler mevcuttur.
Delphi ile muhasebe yazılımı, antivirüs araçları, alıntı oluşturma, sipariş onay komut dosyaları, suni zeka ve makine öğrenimi uygulamalarının yanı sıra görüntü manipülasyonu, veri modelleme, sanal stüdyo teknolojisi ve daha fazlası geliştirilebilir.
Delphi uygulamalarını sıhhat, bankacılık, fintech ve öteki birçok sektörde bulabilirsiniz. On yada daha çok yıl ilkin yazılan Delphi uygulamaları hala güvenilir bir halde çalışır ve gerektiğinde güncellenebilir ve çağdaş hale getirebilir.
Delphi ile başa çıkmaya hazırsanız, sorunları çözen uygulamaları verimli bir halde geliştirebilmeyi bekleyebilirsiniz.
Geleceğe Bak ve 2022’de Delphi’ye Geç
Esnek, kullanımı parasız ve süratli, Delphi’nin ihtiyacınız olan her şeyi yaptığını görmüş olacaksınız. Daha oldukça veritabanı erişimi gerektiren kurumsal uygulamalarda bulunan Delphi, yazıcılardan POS uygulamalarına kadar her şeyi halledebilir. Oyun geliştirme ile tanınmasa da – C dilleri oraya liderlik etme eğilimindedir – Delphi neredeyse öteki tüm programlama kullanımları için mükemmeldir.
Doğru kurs, öğrenme isteği ve mevcut programlama becerilerinizi uyarlama kabiliyeti ile Delphi, yayınızdaki extra bir mısra anlamına gelir. Delphi’yi 2022’de öğrenmek, bu bilgiyi özgeçmişinize ekleyebileceğiniz ve istihdam edilebilirliğinizi artırmaya destek olabileceğiniz anlamına gelir.
Yeni bir programlama mücadelesi arıyorsanız, becerilerinizi geliştirmek ve geliştirmek istiyorsanız yada öğrenmek istiyorsanız, 2022’yi Delphi’yi öğrendiğiniz yıl yapın.
Tavsiye ettiğimiz ve tartıştığımız öğeleri beğendiğinizi umuyoruz! MUO’nun bağlı kuruluşu var
ve sponsorlu ortaklıklar, bu yüzden bazı satın alımlarınızdan elde edilmiş gelirden hisse alıyoruz. Bu
ödediğiniz fiyatı etkilemez ve en iyi ürün önerilerini sunmamıza destek verir.